Viktiga bettingtermer

Viktiga bettingtermer

Bettingtermer🧾

Spelbolagen därute har massor av olika oddsspel att erbjuda nuförtiden. Det stora utbudet av spel är ju toppen för oss kunder, men för att du ska kunna ha kul och spela på alla dessa oddsspel måste du ju förstå de olika speltermerna inom betting.

De flesta vet ju hur man tippa vinnare av en match eller hur ett över/underspel funkar, men sen finns det massor av andra spel som inte är lika lätt att förstå sig på. Så vi har knåpat ihop en guide där vi förklarar de flesta speltermer som man brukar stöta på inom odds och betting. Vi hoppas att vår guide kan vara till hjälp för dig! Om du inte hittar svaret på din fråga, tveka inte att höra av dig till oss.

Units 💡

Units används som en enhet vid sportsbetting för att ge en standardiserad metod för insatser bland spelarna. Vanligtvis mäts units på en skala från 1 till 10, där 10 units representerar den högsta insatsen. Värdet av en unit bestäms individuellt, men det finns riktlinjer som rekommenderar hur mycket man bör satsa för att bedriva en hållbar och framgångsrik bettingstrategi. För mer information om pengahantering, klicka här!

1X2 ⚡

1X2 är en vanlig spelform inom sportsbetting som möjliggör satsningar på antingen hemmalaget (1), oavgjort (X) eller bortalaget (2). Detta är den mest utbredda formen av spel och innebär att man satsar på vilket lag som vinner matchen efter full tid, eller om matchen slutar oavgjort. 1X2-alternativet är tillgängligt endast i sporter där det finns möjlighet till oavgjort, till exempel fotboll, medan det inte finns 1X2-odds i sporter där det inte kan bli oavgjort, såsom tennis.

Dubbelchans💡

Att göra en dubbelchans satsning innebär att du vinner om två av tre utfall i ett odds inträffar. Du kan välja att satsa på 1X (hemmaseger eller oavgjort), X2 (oavgjort eller bortaseger) eller 12 (att det inte blir oavgjort).

Antal mål över / under⚡

Denna vanliga satsningsform låter dig satsa på om det totala antalet mål i en match kommer vara mer eller mindre än exempelvis 2,5 mål. Om du satsar på över 2,5 mål vinner du om det blir tre mål eller fler. Satsar du på under 2,5 mål vinner du om det blir högst två mål.

Draw No bet 💡

Draw No Bet Precis som namnet antyder, får du tillbaka din insats om matchen slutar oavgjort.

Money Line ⚡

På Money Line satsar du på ett lag eller en spelare där matchen inte kan sluta oavgjort. Det betyder att du vinner oavsett om ditt lag vinner efter full tid, förlängning eller straffsparkar.

3 vägs handikapp💡

Handikappsspel kan antingen vara 3-vägs eller Asiatiskt handikapp. 3-vägs handikapp innebär att det finns tre möjliga utfall att satsa på. Det innebär att du ger ett lag en fördel innan matchen börjar. Till exempel, om du spelar Liverpool (-1) i en match mot Burnley, måste Liverpool vinna med minst två mål för att du ska vinna din satsning. Om de vinner med ett mål, matchen slutar oavgjort eller Liverpool förlorar, förlorar du din satsning.

Asian Handikapp⚡

Utöver 3-vägs handikapp finns även Asian Handikapp, som fungerar lite annorlunda. Det finns två typer av spel, singlar och halvor. Singlar inkluderar spel som 0.0, +/-0.5, +/-1.0, +/-1.5, medan halvor inkluderar spel som +/-0.25, +/-0.75, +/-1.25.

Singlar💡

Ett spel som 0.0 innebär att du får tillbaka din insats vid oavgjort, liknande Draw No Bet men med högre odds. +0.5 innebär att du vinner om ditt lag vinner eller matchen slutar oavgjort. +1.0 ger dig din insats tillbaka vid en uddamålsvinst för ditt lag, vinst om ditt lag vinner med mer än ett mål, och förlust vid oavgjort eller förlust för ditt lag.

Havlor⚡

Med +0.25 delar du din insats, halva på 0.0 och andra halvan på +0.5. Om matchen slutar oavgjort får du halva insatsen tillbaka (0.0) och andra halvan räknas som vinst (+0.5).

Långtidsspel 💡 

När du satsar på händelser som sträcker sig över en längre period kallas det för långtidsspel. Till exempel kan det vara att satsa på att Skellefteå vinner SHL eller vem som kommer göra flest mål i fotbollsallsvenskan. Dessa typer av spel placeras oftast innan säsongen har börjat.

Kombinationsspel⚡

Detta innebär att du kombinerar flera matcher i samma spelkupong. Det leder till högre odds och potentiellt större utdelning, men risken för förlust är också större.

Trixie spel💡 

När du kombinerar tre matcher i ett spel kan du välja att spela en Trixie. Det innebär att du placerar tre dubbelinsatser och en trippelinsats i samma spelkupong. För att få någon vinst måste minst två av dina val vara korrekta.

Fyrling⚡

I en fyrling väljer du exakt fyra alternativ. För att vinna måste alla dina val vara korrekta. Anledningen till att man väljer kombinationsspel som fyrlingar är för att få en högre utbetalning.

Lucky 15💡 

Denna typ av spel används oftast i samband med hästspel. För att spela Lucky 15 måste du välja fyra alternativ och sedan placera din insats i rutan "Lucky 15". Det genererar totalt 15 olika spel, inklusive fyra singlar, sex dubblar, fyra triplar och en fyrling. För att vinna måste minst ett av dina val vara korrekt. Om du bara har en vinnande insats täcker den inte alltid hela insatsen, så för att göra en vinst över insatsen krävs det att flera av dina val är korrekta.

Yankee⚡

En Yankee innebär att du väljer fyra alternativ. Kupongen genererar sedan 11 olika spel, inklusive sex dubblar, fyra triplar och en fyrling. För att få en utbetalning måste minst två av dina val vara korrekta. Denna typ av spel liknar Lucky 15 men passar bättre när man spelar på fotboll.

Goliath💡 

Detta är den mest omfattande typen av spel och kräver att du spelar på åtta matcher i samma kupong. Du väljer sedan "Goliath" där kostnaden är 247 gånger din insats. Om du till exempel satsar 10 kr kommer spelet att kosta 2470 kr. En Goliath består av 28 dubblar, 56 triplar, 70 fyrlingar, 56 femlingar, 28 sexlingar, 8 sjulingar och en åttling. För att få en utbetalning krävs minst två korrekta val, men beloppet blir inte särskilt stort. Om du lyckas med fem eller fler val blir utbetalningen betydligt högre.